tisdag 10 september 2013

Frågor och svar (1) - internatets besökstider



Studerandenas förslag: "Internatets besökstider bör förlängas, förslagsvis kunde gäster vara tillåtna mellan 12-24".

Besökstiderna är säkert den mest omdiskuterade av internatets regler. Ursprungligen har besökstiden begränsats till 16.30-22.00 för att man vill garantera studerande en möjlighet att koncentrera sig på hemuppgifter och få tillräckligt med vila.

I Brusaby gör också de "udda" tiderna (morgondejour i stall och ladugård, t ex) att vi noggrant måste överväga konsekvenserna av att förlänga besökstiderna. Från och med i höst har också en del av kurserna färre timmar i klass vilket betyder att mängden eget arbete som krävs av studeranden ökar.
Besökare på internaten under skoltid har också sina sidor; håltimmar under dagen är som gjorda för eget arbete vilket kräver lugn och ro för studierna. Valfriheten gör att olika grupper har olika schema vilket lätt medför att "gäster" blir kvar i lägenheterna utan "värdar". Detta är inte hållbart med tanke på att de som bor på internat också ansvarar för sina gäster.

Personligen förespråkar jag ändå en större frihet för våra studerande, eftersom ni - och era föräldrar - ändå har ett betydande ansvar för de val ni gör. Axxells enhetschefer kommer under hösten/ vintern att diskutera internaten och internatreglerna och då kommer också besökstiderna att behandlas.

5 kommentarer:

  1. Jag ursäktar redan färdigt mina val av ord... Men varför i fittan skall man börja ändra på någå jävla tider? Jag tycker det är bra med det som det redan är och det behövs fittan inte ändras!!! Man kan kanske ändra det från 16.00-22.00 men mera än det behövs det inte ändras! För PÅRIKTIT så man behöver SÖMN, VILA och LUGN O RO!!! Vi har redan stor frihet hit och det är bra och det räcker! Men vissa tyks int fatta de... E de så saatans svårt o fatta att dom som har tidig uppväckning så vill faktist fa i tid o sova för att påriktig vittu ORKKA? Tiderna skall INTE ändras och om dom pårikit skall ändras så kan jag ärligt säga att det finns shak som pårikit slutar denhär skolan! Annars också så var det fittit onödit o ta bort Sussis och Mattsons nattjänster för dom påriktigt behövs hit och då när dom var hit så kund man sova ordentligt fö man visst att hit fanns någon som kom DIREKT och kolla när man ringde till dem... Och annars också nu när det har ändras till dethär som det nu är (alltså det blir bara sämre) så kommer det ju nästan varje natt någon in till internaterna och härjar.. T.o.m. sådana som bor i samma internat och så.. Egen åsikt om denna blogg (du måst tåla kritik) så denhär är gjord bara för att smöra för eleverna.. Ingen elev har märkt denhär bloggen förutom nu jag och en till och sånahär bloggar är helt onödiga.. Men som sakt.. Ändrar du på tiderna så lovar jag att elever slutar hit för dom orkkar inte mera.. Normalt så vaknar man ju mellan 7-8 och om gästerna far först 24 bort från andras internat så (flickor iaf) så skall ju tvätta bort sminke och byta om till natikläder (kanske före det på tobak) o dusha så där far minst en timme fören man slipper i säng och med god tur får man 4-6h sömn i natten och det är ju alltför litet, och du som vuxen man borde ju förstå det att man behöver sömn för att orkka gå i skola! Att pårikit ändra INTE nu mera på något fittans skit hit på denhär skolan för det blir stressigt med att hela tiden ändra någonting.. Samma med din lilla plan på att byta ut någå fittans soffor o sånt skit vilket inte behövs för det verkar som om du gör det för du själv vill de..

    SvaraRadera
  2. Thomas, jag vet inte vad jag skall säga om ditt blogginlägg.

    Du skriver om större frihet och att studerandena och föräldrarna har ansvar för sina val. Var kommer ordet konsekvens in? Om vi gör fel val men inte märker av konsekvenserna så fortsätter vi göra fel val. I yngre ålder bör feedbacken komma så fort som möjligt.

    Många tonåringar är fullt upptagna med att söka sitt självförtroende och sin identitet. Är de klara att axla ansvaret att visa åt en kamrat som till exempel valt att festa natten lång vilka konsekvenser det innebär? Skall rumskamraten vara tvungen att vaka bara för att rumskompisen festar?

    Situationen är helt annorlunda för de studerande som bor i allmänna hyreshus – där kan man anta att grannarna ger feedback, antingen direkt eller via disponenten. Vågar den snälla tonåringen som VILL studera ryta till åt gänget med tuffingar som inte låter honom sova? Knappast!

    Tonåringarna söker sina gränser, flyttar de vuxna gränser följer tonåringarna efter och testar de nya gränserna. Du kan väl inte vara så naiv att du tror att tonåringarna går hem på pricken kl 24, speciellt inte efter några öl. Eller trodde du att de inte dricker öl på internatet???

    Och sen vill jag fråga: Vem ”friar” du till med ditt förslag riktigt? Min erfarenhet är att 80/20-regeln gäller så att det är 20 % av studerandena som verkligen rullar runt och åstadkommer 80 % av oroligheterna. Friar du till dem och förbiser att 80 % vill ha lugn och ro samt regler som gäller alla?

    Borde studerandena placeras i lägenheterna enligt önskade sovvanor? Eller kanske lektionen skulle börja först på eftermiddagen, tonåringar vill ju ändå sova hela förmiddagen? Skall skolan servera kebab till alla måltider – ja och öl till förstås? Ditt förslag är helt i linje med de här tokiga förslagen!

    SvaraRadera
  3. Sen ennu att om man ändrar på tider så hamnar du ju ge mera varningar för människorna blir ennu längre på internatet än vad dom nu håller på! De har mera ljud och sånt..

    SvaraRadera
  4. Hej, jag tycket det skulle vara en bra idé att få vara till kl.00.00 i internaten, jag vet många som tycker att 22 är för tidigt, tänk på de som har flickvän eller pojkvän för att efter 22 måste dom vara ute, i lyan eller i kosthålla var det inte finns ro att vara bara tillsammans. Plus att ingen skulle sluta skolan bara för att tiden ändras. Personligen tycker jag att att det är en bra idé.
    Mvh. Beda, henna och amelie

    SvaraRadera
  5. vi tycker att tiderna vi nu har är BRA som dom e heelt onödit att gå å ändra på dom pungt slut!!!!!!!!!!
    Emma Huhtala, Janica

    SvaraRadera