onsdag 18 september 2013

Frågor och svar (3) - mera praktiskt arbete på lantutbildningen

Studerandenas kommentar: Öka andelen praktiskt arbete (på åker och med maskiner) på lantbruksutbildningen.

Det är viktigt att utvecklandet av undervisningen diskuteras och jag är tacksam för alla synpunkter på detta.

Styrningen för vad som undervisas kommer alltid från [den nationella] läroplanen men hur vi tillämpar den i Brusaby är förstås långt i utbildningsansvarigas och den enskilda lärarens händer. Läroplanen, liksom det fina samarbete vi har mellan olika utbildningar i Brusaby och inom Axxell, styr också till en del vilka moduler och kurser som läses när. Samtidigt vet vi att den praktiska delen av lantbruksutbildningen är den kanske mest årstids- och väderberoende utbildningen som finns. Detta samtidigt som Brusaby gård bör fungera som ett "riktigt" jordbruk med sina egna resultatkrav.

Problemet med klassrumsundervisning under bästa vårbruks- och skördetider har uppmärksammats av lantlinjens lärare. I våras gjorde lantlinjens lärare och lärarna för de yrkeskompletterande ämnena en insats för att råda bot på detta. Resultatet var att undervisningen i de allmänna ämnena "flyttade ut" till åker och maskinhall där teorin omsattes i praktiken. Den feedback jag fick av studerande för denna test var enbart positiv.

Lantstuderande - liksom en del IA-platser - har också kritiserat att man inte får lära sig lantbrukets alla arbeten på skolan (läs: pröva på i praktiken) under studietiden. Det stämmer till den del att om t ex skördetiden är väldigt kort har skördandet ibland skett med en tidtabell som helt enkelt inte passar in i studerandes schema. Målsättningen är nog att alla [lant-] studerande skall få pröva på allt som står inskrivet i läroplanen. Nu har utbildningen också börjat dokumentera vem som utför vilka arbeten så vi har fakta att gå tillbaka till då vi utvärderar vilka framsteg vi gjort med att utveckla utbildningen.

Inför nästa läsår kommer vi också att se över hur traktorkursen unde årskurs 1 förverkligas så att både lant- och djurstuderande (som nu haft kursen tillsammans) får största möjliga nytta av kursen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar