torsdag 7 november 2013

Några fakta och tankar om utvecklandet av skogsutbildningen

Fakta


Den nya skogslagen möjliggör olika alternativ för skötsel och utnyttjande av skogen. Den nya lagen sätter skogsägaren i nyckelposition beträffande valet av skötselmål och -metoder.

Det är något av en paradox att över hälften av skogsägarna inte godkänner kalhyggen. Ändå är majoriteten nöjda med skogsbruket och dess metoder i allmänhet. Samtidigt vill över 25% av skogsägarna tillämpa kontinuerlig tillväxt i åtminstone en del av sina skogar.

Skogsbranschens arbetskraftsbehov ökar med över 2 000 årsarbeten (från 19 700 till 22 000) t o m år 2020. Ökningen berör i första hand skogsmaskinförare och chaufförer för virkestransport. Samtidigt minskar efterfrågan på "traditionella" skogsarbetare även om arbetskraftsbehovets minskning kompenseras av ökat frånfall då de stora åldersgrupperna går i pension. Också inom träförädlings- och pappersindustrin kommer minskningsbehovet i fortsättningen att minska.

Skogsägare anställer inte längre skogsarbetare utan köper hellre skogsvårdstjänsterna från företag (-are). Antalet skogsarbetare har minskat från >60 000 till ca 500 (!) heltidsanställda skogsarbetare under de senaste 30 åren.

Skogsmaskinföretag har dålig lönsamhet även om det finns bra med arbete och beställningar. Prisnivån är dock så låg (konkurrerad) att lönsamheten är dålig. Kundernas långa betalningstider orsakar också likviditetsproblem för entreprenörerna.

Vad betyder detta för Brusaby?


Min åsikt är att Brusaby måste erbjuda utbildning också i alternativa skogsbruksmetoder och nya sätt att utnyttja skogen som resurs.

Med tanke på var arbetskraftsbehovet kommer att öka mest (skogsmaskinförare och virkestransport) behöver vi antingen få in dessa i större roll i vår utbildning eller ändra inriktning på utbildningen mot alternativa sätt att utnyttja skogen för en utkomst.

I motsats till vad jag tidigare sagt om att minska det mängden teoretiska ämnen, också företagskunskapen, behöver vi fundera hur denna utbildning kan förverkligas på ett praktiskt inriktat och konkret sätt.

Jag vill också ställa frågan om Axxell och Brusaby på något sätt, direkt eller indirekt kan bidra till eller påverka att våra studerande kommer med i förmedlingsföretag för skogsvårdstjänster?

2 kommentarer:

  1. Skogsbranschen har och kommer fortsätta att förändras även i framtiden. Som utbildningsorganisation bör man ständigt vara lyhörd för arbetsmarknadens behov och vara beredd att styra utbildningen mot de behoven. Processen är dock relativt lång (minst 4-5 år) från det att förändringsarbetet påbörjas till dess våra elever är färdigutbildade. Och under tiden fortsätter utvecklingen vidare.

    Tomas skriver i sin blogg, som jag uppfattar det, att vi står inför ett vägskäl där vi antingen skall inrikta utbildningen mot skogsmaskiner och vidaretransport eller ändra inriktningen mot alternativa sätt att nyttja skogen. Jag tror att utbildningen vid Brusaby måste innehålla både ock; dels för att skogsbranschen i framtiden behöver kompetenta personal inom traditionellt skogsarbete, dels för att tillgodose framtida ungdomars behov av intressant och stimulerande utbildning inom skogbruk.

    Inom ramen för den nuvarande utbildningen Skogsarbetare/Skogsserviceproducent är jag övertygad om att vi, med relativt små justeringar och samarbeten med andra utbildningsorganisationer, kan tillgodose kompetensbehovet inom skogsmaskiner, alternativa skogsskötselmetoder och företagande.

    När det gäller brukande av skog på andra sätt än virkesproduktion och avverkning i syfte att försörja skogsindustrin med skogsråvara har vi vid Brusaby sedan drygt ett halvår tillbaka arbetat med att ta fram en ny utbildning med Grundexamen inom skogsbruk som botten. Utbildningen riktar sig till ungdomar som vill arbeta med skog, men som är intresserad av alla de andra värden som finns i skogen. Detta kan t.ex. svamp, bär, fisk, vilt och naturupplevelser. Tanken är att driva båda utbildningarna parallellt och på detta sätt minska resursbehovet i form av lärare och undervisningsutrymmen.

    Det är min förhoppning att vi, förutom att tillgodose både arbetsmarknadens behov och de sökandes intressen, ökar det totala antalet skogsstuderande vid Brusaby, vilket förstås medför bättre ekonomi för enheten, men också för Axxell i stort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man följer en väg kommer man förr eller senare till ett vägskäl. I många fall kan det förstås kännas bra att kunna fortsätta parallellt på båda vägarna, i synnerhet om det finns ett arbetskraftsbehov i slutändan av dem båda. Överlag tycker jag att det är viktigt att det finns en diskussion, då finns det också alternativ då man står där med förvåningens finger i häpnadens mun.

      Jag råkade idag på en twiit från Skogsstyrelsen i Sverige som jag gärna delar med mig som ett inlägg - inte för eller emot - utan som ett inflikande i diskussionen:
      @Skogsstyrelsen
      Turism är ett fokusområde för #skogsriket Norrbotten. Bra för @LRFSverige:s medlemmar säger ordförande Nils-Olov Lindfors.

      Radera